Luciane en Steven

Luciane de Lima Lourenço, lic. kinesitherapie

Ik ben mijn loopbaan als kinesitherapeut begonnen in Brazilië in 1999, waar ik na mijn universitaire opleiding nog een extra postgraduaat gedaan heb met specialisatie in de revalidatie. Ik werkte in één van de meest gerennomeerde ziekenhuizen van Brazilië in São Paulo en daar is mijn liefde voor revalidatie nog verder opengebloeid. Ik werkte toen zowel met kinderen als met volwassenen.

Het leuke aan goede, persoonlijke revalidatie, is dat je je patiënten letterlijk en figuurlijk belangrijke stappen ziet nemen. Zijn/haar functioneren verbetert en telkens worden nieuwe doelen bereikt. Dit geeft mij zeer veel voldoening en daarom kijk ik ook niet naar mijn uurwerk tijdens een revalidatiebehandeling. Een patiënt laten oefenen in een oefenruimte, die gedeeld wordt met andere patiënten en waarbij de therapeut eigenlijk maar weinig persoonlijke aandacht kan besteden aan zijn patiënt, daar hou ik echter helemaal niet van.

Soms grapt Steven wel eens dat ik overdrijf in mijn inspanningen (hij heeft soms wel gelijk hoor 😊), maar dat is nu éénmaal de aard van het beestje : ik doe het zo en niet anders omdat ik trots wil zijn op mijn werk en het verschil wil maken voor de patiënt ; Trouwens, huisbezoeken afhaspelen in bv. 20’, nee dank u, daar pas ik ook voor. Zowel bij ons in de kinepraktijk of bij u thuis ga ik volledig voor een kwalitatieve revalidatie!

100% individuele benadering is dan voor mij ook geen loze belofte.

Steven De Coninck, lic. kinesitherapie

Mijn vader was destijds de eerste kinesist in De Haan. Als kind zag ik hem aan de slag en toen dacht ik “dat wil ik ook wel wel doen”, maar dan ook wel in zijn stijl. Ik heb de praktijk van mijn vader overgenomen in september 1989. Dit was alvast geen sinecure, want hij had door de jaren heen toch wel een behoorlijke en sterke reputatie opgebouwd, en nu was het natuurlijk afwachten wat de zoon ervan zou bakken.

Wel, ik heb vanaf de start een redelijk drastische beslissing genomen, nl. ik ga mij enkel focussen op de behandeling van letsels van het bewegingsapparaat en proberen daarin uit te blinken. In die zin ben ik, zoals Luciane, geen "standaardkinesitherapeut", maar volg ik dan uitsluitend bijscholingen die hiermee gerelateerd zijn. Andere deelgebieden binnen de kinesitherapie laat ik graag aan Luciane of andere collega’s over die meer expertise hebben in deze deelgebieden.

Dat lijkt nu misschien vanzelfsprekend, maar toen werd dit niet altijd gewaardeerd…een patiënt weigeren of doorsturen naar een andere collega deed je gewoon niet. Gelukkig zijn de inzichten op dat vlak wat geëvolueerd.

Ik ben wel degelijk in de voetsporen van mijn vader getreden en tijdens mijn evolutie ben ik dan ook internationaal lesgever geworden in orthopedische geneeskunde (Cyriax). Gedurende de laatste 30 jaar heb ik in ongeveer 37 landen opleidingen gegeven aan talloze kinesitherapeuten en artsen.

Gelijktijdig was en ben ik nog altijd actief in de kinesitherapiepraktijk, maar uitgerekend die wisselwerking tussen enerzijds de wetenschappelijke wereld en anderzijds de dagelijkse realiteit in de kinesitherapiepraktijk blijft nog steeds waardevol, vooral ook voor u als patiënt.

Gezien een goede behandeling verder gaat dan gewoon “behandelen” ben ik mij ook beginnen focussen op het belang van preventie, en dan vnl. preventie van rugklachten. Hieromtrent heb ik een aantal filmproducties gemaakt toegespitst op de leek. Eén van die films kan je trouwens hier bekijken.

Kortom, wij zijn een heel compatibel duo en hopen u zo goed mogelijk te mogen begeleiden.